For noget tid siden købte jeg en billig tysk rystevogn fra Roco af den type som følger med flere af deres gamle startsæt. Min hensigt var at bygge den om til en dansk rystevogn for at få noget anderledes at køre med.

Efter grundige studier af Jernbanen.dk fandt jeg ud af at den mest lignede en litra CV. Typen blev bygget i 1922 og havde tidligere litra CZ.

Længden passede desværre ikke helt, da modellen er ca. 1 cm for kort.

Et andet stort problem var at Roco-modellen var af en nittet stålvogn, og i CV-vognen var en trævogn. Derfor begyndte jeg med at slibe siderne af vognen glat, så nitter og ståldragere forsvandt.

Egentligt burde jeg så have ridset brædder ind i siden af vognen, men efter at have set på billeder, blandt andet i Ulrik Tarp Jensens bog om rystevogne, besluttede jeg at rillerne mellem brædderne var så små, at de næsten ikke kunne ses i 1:87 alligevel, og valgte derfor ikke at indridse dem.

Den rigtige CV-vogn havde sidegang og kupeer, men Roco-vognen havde bare et stort rum, men opbygning af interiøret besluttede jeg at udskyde.

CV4304.jpg

Dernæst kom jeg til maling af vognen. Først købte jeg en Heljan CP-vogn, så jeg havde en idé om hvordan en vinrød kunne se ud. Det viste sig at være mere end almindeligt besværligt at ramme den samme farve. Jeg tror vognen har fået omkring 25 lag maling, og farven ligner stadig ikke :-(

Men jeg trøstede mig med den røde farve i virkeligheden naturligvis også har haft mange forskellige nuancer.

På taget lagde jeg fire striber tykt papir for at simulere virklighedens vogntag. Litreringer havde jeg købt fra KM-Text, og de var heldigvis meget nemme at bruge. Bærefilmen til litreringen er dog temmelig blank, især i forhold til den matte vognfarve, så ved lejlighed skal jeg have lakeret vognen med en satin lak for at gøre den lidt blankere.

Ved endeperronerne gik der i virkelighedens vogn stolper op til taget, så det simulerede jeg ved hjælp af tynde plastrundstokke. Endelig patinerede jeg undervognen med lidt rustpulver og -farve, og drybrushede lidt slid på endeperronerne og trinene.

Jeg kan ikke huske hvordan undervognen på en CV-vogn så ud, men det er meget muligt at røret og kassen på modellens undervogn skal væk.

Kommentarer og forslag til forbedringer er meget velkomne…

Lignende indlæg:

  1. PER vogn fra Sachsenmodelle
  2. QF-vogn fra Hobbytrade
  3. Om-vogn fra Roco