Etageejendom fra Faller

Inspireret af hvor let det gik med at bygge etageejendommen fra Kibri, skyndte jeg mig at købe et byggesæt mere. I butikken Drejeskiven på Østerbrogade i København fandt jeg et murstenshus, som jeg synes havde et nogenlunde dansk udseende, eller i hvertfald kunne komme til at få det.

Etageejendom fra Faller

Huset fra Faller med nr. 130445 kostede, så vidt jeg husker, lidt over 300 kr, så det kan ikke kaldes billigt. På den anden side kom sættet i en stor og tung æske, der lovede godt for den senere byggeproces.

Som det ses på billedet fra forsiden af æsken er det et hus i et lystigt kvarter. Det kan næsten ikke ses på det lille billede, men ved indgangen til baren “Paradise Island” er en ung kvinde ved at smide tøjet til stor fornøjelse for de omkringstående mænd, mens en ældre dame vifter vredt med en paraply. :-)

Det der faldt mig mest i øjnene ved huset var de mærkelige buer over førstesalsvinduerne, der nærmest så kinesiske ud. Det regnede jeg dog med at der var mulighed for at rette undervejs.

Afstanden mellem de midterste vinduer så også lidt underlig ud, men det var der næppe noget at gøre ved.

Etageejendom fra Faller

Æsken var så proppet med plastik, at den ikke kunne lukkes igen efter jeg havde haft den åben. :-)

Som der blev reklameret med på forsiden, var sættet en såkaldt “Patiniertes Modell”. Plastikken havde altså fra fabrikken fået lidt maling for at se gammelt ud, og det sparede lidt tid i byggeprocessen. Til gengæld tog det næsten lige så lang tid at fjerne den overdrevne patinering flere steder. :-(

Etageejendom fra Faller

Byggesættet bestod af mange små dele, så det så ud til at blive en lang byggeproces. Til gengæld var sættet så fint lavet at alle døre og flere vinduer kunne åbnes! Det havde jeg ikke set før i 1:87.

Til gengæld var dørene så patinerede fra fabrikken, at de nærmest så ud som om de var blevet dyppet i mel! Derfor fik de en gang “Kommando Khaki” fra Games Workshop for ikke at ligne døre til et bageri…

Etageejendom fra Faller

Ovenfor ses facaden og den ene gavl af stueetagen samlet. Blot at komme hertil tog næsten lige så lang tid som det halve af Kibrihusets samlede byggetid!

Etageejendom fra Faller

Så er stueetagen med industritilbygning færdig til gårdsiden.

Etageejendom fra Faller

Huset var fra Fallers side lagt op til at have lys installeret. For at der så ikke skulle komme lys ud igennem plastikken og dårligt samlede hjørner, fulgte der et ark karton med. Af arken kunne der bygges et antal kasser til at lysisolere huset med.

Etageejendom fra Faller

Der var flere forskellige barer man kunne vælge imellem til husets forretning. Jeg valgte “Paradies Bar”, da det næsten også gik på dansk. Der er godt nok et “e” for meget, men siden man i dag kan se butiksskilte med stavefejl, kunne man vel også finde dem i 1954…?

Det var nok blevet endnu bedre, hvis jeg havde lavet indretningen selv og skiltning i Photoshop, men det må blive næste gang. :-)

Ovenfor ses baren som den må se ud i tidlig morgenbelysning, efter de sidste gæster er gået hjem…

Etageejendom fra Faller

Ovenfor ses facaden til gårdsiden samt en af gavlene. Især nederst på gavlen er det tydeligt, at patineringen er overdrevet. Heldigvis kunne det skrubbes af med lidt ultrafint sandpapir.

Etageejendom fra Faller

Så er der kommet vinduer i facaden, og facadepynten er klar til at blive limet på efter at være skåret til. Det viste sig heldigvis at være ret nemt at skære kineserierne af rammerne, så stilen blev mere klassisk.

Nogle få af vinduerne blev limet på stående åbne. Det var ret snedigt lavet, men at sætte glas i de små åbne vinduer var lidt besværligt. Men når nu byggesættet giver mulighed for det, er det næsten synd ikke at udnytte det.

Etageejendom fra Faller

Så er der ved at komme form på huset og dets tilbygninger. I baggrunden ses KC, der skriver på sin artikel om lagerbygningen fra Kibri.

Etageejendom fra Faller

Inden tagetagen kom på, skulle en del af dekorationerne også fjernes herfra. Det foregik på nemmeste måde med en bidetang. Sammenlign evt. med billedet af huset uden på æsken længere oppe.

Etageejendom fra Faller Til venstre ses det færdige hus fra gårdsiden.

Det virker dejligt rodet med alle tilbygningerne, der giver indtryk af at være kommet til undervejs i husets levetid.

Med i sættet fulgte også en del ekstra dele såsom borde, stole og parasoller til at stille på terrassen i førstesals højde, samt tøjsnore med vasketøj til gården. At udsmykke huset yderligere er næsten et helt projekt i sig selv, så det må venter til huset finder plads i et diorama eller på et anlæg.

En sjov detalje er den lille udbygning i tagetagen. Jeg er sikker på, at det er her husets ejer har sit modeljernbaneanlæg stående, med planer om at bryde vægge ned til resten af loftet for at udvide banen. :-)

Nedenfor ses det færdige hus fra gadesiden.

Etageejendom fra Faller Efter at have skåret en del af pynten væk, synes jeg at det er komme til at ligne et hus der sagtens kunne passe ind i en dansk by.

Hvad synes du?

Det er et godt byggesæt Faller har i sit program. Sættet er vistnok oprindeligt produceret af Pola, som blev opkøbt af Faller. Det ser ud til at mere og mere af Polas gamle program bliver genudgivet, og det er godt, da Pola havde mange fine huse i sit program, der ofte ser temmelig danske ud.

I forhold til det forrige byhus fra Kibri er dette meget mere kompliceret.

Jeg vil tro at byggeprocessen har taget næsten tre gange så lang tid.

Til gengæld er der også mange flere muligheder for at tilpasse huset, så det kommer til at ligne det man vil have. Det er derfor et spørgsmål om smag, hvilket man vælger.

Har man aldrig bygget et større hus før, vil jeg dog anbefale, at man begynder med et hus fra Kibri.

Etageejendom fra Faller