Da jeg begyndte at skrive MJ-blog.dk i april 2006 havde jeg ikke kunne finde andre modeltogshjemmesider, der brugte blogformatet, men det har heldigvis ændret sig. I denne artikel vil jeg forsøge at lave en oversigt over blogs på dansk om modeltog.

Jeg var egentligt selv lidt skeptisk overfor hele idéen om en weblog, forkortet til blog. Min gode ven Jakob overtalte mig dog til at give WordPress-systemet en chance til en ny hjemmeside, og det er jeg glad for at han gjorde! Jeg har før lavet en del hjemmesider, og det har altid været meget arbejde med at opdatere siderne, sikre at menuerne passede og meget andet.

Skrivning af MJ-blog.dk

Med et stykke software som WordPress, som bruges på MJ-blog.dk, er det dog ret nemt. Når jeg er logget ind kan jeg skrive artikler fra hvilken som helst computer på nettet, oven i købet i en editor der minder lidt om Word.

NåÂ¥r jeg har sat kryds i hvilke kategorier artiklen skal tilhøre, opdateres menuerne på alle sider helt automatisk uden at jeg behøver bekymre mig om det. Vil man ændre farver, skrifttyper eller hele layoutet, skal det også klares ved at rette et enkelt sted.

Man kan endda downloade hele temaer, som ændrer ens blogs design fuldstændigt blot ved tryk på en knap. På MJ-blog.dk har jeg valgt at bruge en modificeret udgave af temaet Connections, designet af brasilianeren Patricia Müller.

Jeg vil derfor varmt anbefale det gratis open-source program WordPress, som gør det muligt at fokusere på det sjove, nemlig modelbygning, fotografi og skrivning af artikler istedet for at rette hjemmesider. Desuden mener jeg at blogformatet, der er kendetegnet ved en lang strøm af mindre artikler præsenteret i kronologisk rækkefølge, er meget velegnet til modelbyggere- og samlere.

I mellemtiden har jeg så fundet andre sider, der bruger blogformatet, samtidigt med at der er kommer flere og flere til. Det er en meget positiv udvikling, da en blog som udgangspunkt er subjektiv, dvs. at det er skribentens holdninger og meninger der kommer til udtryk. Når der så er flere blogs, kan man linke til hinanden, og læserne kan få et mere nuanceret syn på emnerne.

Den første blog jeg stødte på var Vollers Modeltog. Det er en af de mest aktive blogs på nettet, og den er fyldt med gode billeder og video. Skribenten, Thomas Voller, kører digital treskinnedrift, og har en imponerende samling af dansk materiel.

Den næste blog jeg fandt, var inspiret af MJ-blog, og hedder Havnebanen.dk. Den er desværre ikke blevet opdateret længe, men man kan jo altid håbe at skribenten vågner op til dåd igen… :-)

Killerp, der er en meget aktiv deltager i forummet Sporskiftet.dk, har efter flere forsøg fundet et nyt format til at øse ud af sin store viden om især digital treskinnedrift på Falsterbanen.dk. Her kan man trygt kigge ind hver dag, da den opdateres meget hyppigt.

I foråret 2007 dukkede bloggen MJ-HO.dk op, med undertitlen “Modeljernbaner og modeltog”. Her kan man læse om forfatterens analoge treskinneanlæg, nyanskaffelser til banen og eksperimenter udi fotografiets kunst.

Den allernyeste blog, jeg er stødt på, har titlen En europæisk modeljernbane i skala H0. Det første indlæg er dateret d. 11. september og det bliver spændende at se hvordan den udvikler. Skribenten kører treskinne digital med en forkærlighed for tysk epoke V.

Det er skønt, at der er dukket så mange spændende modeltogsblogs op, og jeg håber at de bliver ved med at udvikle sig samt at der kommer endnu flere til. Læsning af gode modeljernbanehjemmesider er jo et glimrende supplement til bladene.

Hvis du kender flere modeltogblogs, må du meget gerne skrive linket i en kommentar…

Lignende indlæg:

  1. Fotografering af modeltog
  2. Skærmbaggrunde med modeltog