Efterhånden synes jeg at nettet er fyldt med billeder af folks patinerede modeller, så nu var det vist på tide med et comeback. :-)

Jeg havde endnu ikke patineret en hvid vogn, men efter at have set flere inspirerende billeder, bl.a. på Vollers blog, gik jeg igang. For ikke at sidde for længe og se på malingen tørre snuppede jeg også en Q-vogn med i købet.

Til venstre den lille DSB Q-vogn fra Hobbytrade, og til højre den tyske kølevogn fra Roco. Vognen var en del af Rocos sæt med otte forskellige epoke III godsvogne, som jeg fandt hos Kystbanen til en slik for et par år siden.

Jeg begyndte med at skille vognene ad i så mange dele som muligt for at lette patineringen.

Da kølevogne normalt blev holdt temmelig rene, havde jeg besluttet ikke at gøre for meget ud af tilsmudsningen. Derfor fik vognkassen blot en enkelt mellemgrå vask til at markere brædderillerne.

Det gav ovenstående resultat, som jeg egentligt var meget godt tilfreds med. En vask fjerner nemlig også samtidig det blanke skær fra vognen.

Q-vognen fik en mørke vask først, med ovenstående resultat. Igen var formålet blot at markere brædderillerne.

Herefter fandt jeg på at male slidmærker på vognsiden, hvor de læsthængende kæder havde skrabet malingen af. Effekten blev dog lidt for voldsom, synes jeg.

Oven på vognkasses ses undervognen, der har fået en mørk gråbrun vask og dernæst en tur med kridtpastelpulveret.

Kølevognens undervogn fik samme tur, og den underste del af vognkassen fik en anelse kridtpastelpulver. Endelig fik taget et par mørke vaske, og så blev det hele samlet igen.

Det samme gjorde sig gældende for Q-vognen. Efter den er blevet patineret ser man rigtigt den spinkle undervogn, men desværre også de store flanger.

Jeg kunne godt tænke mig eger- eller stjernehjul med RP25 eller mindre flanger for at få det lette udseende, som man altid ser på billeder af ældre vogne, men jeg desværre ikke set nogle i handlen endnu. Er der nogen der kan hjælpe?

Således den forhåbentligt diskrete patinering af kølevognen.

Processen var, som det ses, ret simpel, og det tog ikke særligt lang tid.

Prøv engang selv, og start gerne med f.eks. Rocos billige vogne på tilbud, for så gør det ikke så meget hvis vognen ender med at skulle hugges helt op på grund af misfarvning. :-)

Relaterede artikler
Patinering af special- og tankvogn
Patinering med airbrush

Lignende indlæg:

  1. HFJ vogn fra Hobbytrade
  2. PER vogn fra Sachsenmodelle
  3. Patinering af lukket godsvogn fra Piko